
Suhuf anlamı ise din açısından oldukça önemlidir. Peki bu suhuf nedir? Suhuf: Peygamberlere Cebrail adındaki kutsal melek tarafından indirilen, Tanrı’nın kelamlarıdır. Bunların ilerleyen zamanlarda indirilen kutsal kitaplarda da bahsi geçmiştir.. Daha çok belirli bir kısma hitap eden suhuflar birkaç sayfadan oluşmaktadır. Suhuflardan daha kapsamlı olan kitaplara ise 4 kutsal kitap denmekte. Bunlar: Tevrat, Kuran’ı Kerim, Zebur, İncil.
Suhuf Kimlere Gönderilmiştir? Kitaplar ve Suhuflar Kimlere Verilmiştir?
Suhuf anlamı doğrultusunda, daha çok kutsal kitap indirilmeyen peygamberlere suhuf iletildiği söylenebilir. Suhuf indirilen ancak ismi unutulan peygamberler olduğu düşünülmekte.. Bu isimlerden bazıları günümüze kadar ulaşmış. Ancak bazıları unutulmuş. Peki suhuf kimlere gönderilmiştir?
Kutsal kitaplar çoğu kişi tarafından bilinen 4 peygambere indirilmiştir. Bu peygamberler Tanrı’nın kelamlarını insanlara tebliğ etmiş ve doğru yola çekmeye çalışmıştır. İncil Hz.İsa’ya, Tevrat Hz.Musa’ya, Zebur Davud Peygambere indirilmiş kutsal metindir. Son kitap niteliği taşıyan İslam dininin kutsal kitap Kur’an ise Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Suhufların indirildiği peygamberlerinse tamamı bilinmiyor. Ebu Zer’in sahih olmayan hadis rivayetlerine göre: Hz.Adem’e 10, Hz.Şit’e 50, Hz.İdris’e 30, Hz,İbrahim’e 10 sayfa suhuf indirilmiştir. Suhuf anlamı göz önünde bulundurularak bu sayfalar dönemin topluluklarına yol gösterici nitelikler taşımışlardır.
Suhuflar ve İlahi Kitaplar Nelerdir?
Suhuf nedir sorusuna, belirli bir topluluğa indirilen Allah’ın kelamlarıdır denilebilir. Bu iletiler, dini değer taşımakta ve yol gösterici konumundadır. Kutsal kitaplarsa bunlara istinaden daha kapsamlı olan kitaplardır. Sayfaları günümüze kadar ulaşmış olan kutsal kitapların hitap ettiği kitle de oldukça fazladır. Peki ilahi kitaplar nelerdir?
Tevrat
Tevrat, Hz.Musa’ya iletilen kutsal kitabın adıdır. Eski Ahit olarak isimlendirilen bu kutsal metinler dini önem taşımaktadır. Dinsel öğretiler bulunan Tevrat, kelime anlamı olarak da “kanun” demektir. Bu kitap İsrailoğullarına indirilmiştir. Yahudilik olarak bilinen inancın ilahi metinleridir. Kur’an’da da Tevrat’ın Allah yoluyla insanlara indirildiği söylenmiştir.
Zebur
Zebur, Davud Peygamber’e Tanrı tarafından iletilen kutsal metinlerdir. Kelime anlamı “kitaptır.” Mezmurlar ismiyle Eski Ahit’te bulunan Zebur, diğer kutsal kitaplara göre az sayfalıdır.
İncil
İncil, Hz.İsa’ya indirilen Hristiyanlık dininin kutsal kitabıdır. Bu din, şu an dünya üzerinde en çok mensubu olan dindir. Kelime anlamıysa “müjdedir.” İsrailoğullarına indirilen İncil’in Kur’an’da da bahsi geçmektedir.
Kur’an-ı Kerim
Kur'an, Allah tarafından indirilen en son ilahi metinlerdir. Allah tarafından korunduğu için tahrip edilmeden günümüze gelmiştir. Hz.Muhammed’e indirilen ve Müslümanlık dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim, kapsamlı bir kitaptır. Kelime anlamıysa “bir araya getirmektir.”
Suhuf anlamı, kutsal kitaplarla karıştırılmamasını sağlar. Yani suhuflar ve kutsal kitaplar birbirlerinden farklıdır. İndirilen suhufların hiçbiri günümüze kadar gelmemiştir. Hz.Muhammed’in bahsettiğine göre toplam 100 sayfa suhuf indirilmiştir.