Yüce Allah sevgisi merhamet ve bağışlama özelliklerinden yanı sıra azap eden, cezalandıran yönüyle de bilinmelidir. İnsanları ve toplumu dindarlaşma konusunda Allah'ın sevgisi ve korkusu etkili olmaktadır.
Çocuğa Allah Korkusu Öğretilmeli Mi?
Allah korkusu hem yetişkinler hem de çocuklar eğitiminde önemli bir noktadır. Eğitim üzerine korkuyu temel alma anlayışı ile birlikte kültürü hakim olma gibi durumlarda rahatlıkla kullanılan bir uygulamadır. Çocukların ve büyüklerin din eğitimi ve bu kültürle birlikte anne ve babaların çocuklarını Allah'a verdiği tanıtırken korku eğilimi göstermiştir.
Allah korkusu özellikle din eğitimi alanında değil aynı zamanda nüfus sağlama aracı olarak da kullanılmakta olan bir durumdu. Allah korkusu insanların davranışlarını uzaklaşması ve söz dinlemeyenler üzerinde kontrol etmek amaçlanmaktadır. Disiplin sürecinde de Allah korkusu önemlidir. Allah korkusunu çok fazla durumunda dindarlaştırmak çok iyi bir durum değildir. Özellikle bu alanda çocukların korku ve disiplini ile Allah'a inandırılması aksi inkar gibi durumlara neden olabilir.Doğru bir anlayış ile birlikte eğitim çocuğun olumlu duyguları eğitimini gerçekleştirerek kişilik gelişimini sağlar.
Dindar Yetişmesi İçin Korkunun Yeri
Çocukların dindar bir şekilde yetişebilmesi için Allah'ı seven af ve merhamet eden olarak tanıtılması önemlidir. Çocukları Allah korkusuyla kontrol etmek mümkün gibi dursa da bir süre sonra faydalı sonuçlar oluşturmayabilir. Alanda durum yapılan hatalar sonucunda Allah'ın sevgisinin azalmak gibi olduğu ifade edilerek korkutulması olacaktır. Aynı zamanda çocuk eğitiminde günah ve sevap kavramları dikkat etmelidir. Ahiret inancı doğrultusunda ortaya konması gerekir. Yapılan davranışları karşılığında ödül ve ceza sistemi kullanılmasında çocuk için daha anlaşılabilir bir durum oluşturacaktır.
Bu alanda yanlışlardan ve günahlardan sakınmak çocuğun ana korkusu ile değil ona olan saygısı ve sevgisi ile gerçekleşecektir. Çocuğa dini eğitim verilirken bu alanda dikkatli davranılması gerekir. Çocuk için uygun yaş aralığı bilinmeli ve bu alanda dini eğitim temel yaratılması gerekir. Bu gibi durumlara dikkat ederek çocuk için uygun bir Allah'a öğretme koşulu yaratıldığı takdirde olumlu sonuç almak mümkün olacaktır. Bu konuda mutlaka dikkat bilmesi çünkü çocuk kafası ve yetişkin ile aynı şekilde düşünmez.